Szerző: gerq | 2008. június 23.

Balázs község

Balázs (szlovákul Baláže) község Szlovákiában, a Besztercebányai kerületben, a Besztercebányai járásban. 2001-ben 190 lakosából 188 szlovák volt.

Besztercebányától 14 km-re északkeletre fekszik.

Tovább is van mondjam még: 1529-ben említik először, de már a bronzkorban is éltek itt emberek. A település 1496-ban keletkezett, amikor a terület birtokosa Thurzó János a Lupcsica-patak mellé a környéken kitermelt réz feldolgozására olvasztót építtetett. Lakói kohászok, szénégetők, favágók voltak.

Vályi András szerint “BALÁS. Szent Balás. Tót falu Zólyom Vármegyében, birtokosa a’ Királyi Bányászi Kamara, lakosai katolikusok, fekszik Potkonitzának szomszédságában. Határja sovány.[1]

Fényes Elek szerint “Balás, tót falu, Zolyóm vgyében, Urvölgyéhez 1/2 óra, hegyek közt. 127 kath. lak., kik többnyire favágók és szénégetők. F. u. a kamara. Ut. p. Besztercze.” [2]

1910-ben 282, túlnyomórészt szlovák lakosa volt. A trianoni békeszerződésig területe Zólyom vármegye Besztercebányai járásához tartozott. A II. világháború alatt a szlovák ellenállási mozgalom egyik központja volt. 1945. március 20-án a németek a falut felégették. Újjáépítése a háború utáni Csehszlovákia egyik első lépése volt, melyben számos külföldi fiatal is részt vett.

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bal%C3%A1zs_%28Szlov%C3%A1kia%29

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: